Björk & Co är ett “stort litet” företag. Viktiga beståndsdelar hos oss är anrika recept och en djup hantverkstradition. Vi är verksamma inom såväl storhushåll, restauranger som detaljhandelsledet. Företaget levererar idag produkter från Stockholm i söder till Luleå i norr.
Historiskt sett så är det 119 år sedan starten 1905 - då Erik Johansson-Björk från Östra Föne slog sig ned i Storbyn, Färila där han startade slakteri. Han var även en aktad kommunalman och häradsdomare. Sönerna Olle, Johan och Edvin hjälpte honom i slakteriet.
En bit in på 20-talet övertog Olle rörelsen och drev sin ambulerande charkuteriaffär med häst och vagn. Johan drev en liknande rörelse i Ljusdal och Edvin en i Los och senare i Lillbyn.
Tage Björk är den man som stått för de flesta och största förändringarna inom företagets historia. På 60-talet började företagets kundkrets att förändras.
|
|
Från att ha varit korvtillverkare med försäljning till specerihandeln var det dags att närma sig storhushållssektorn, det vill säga restauranger, hotell, skolor, personalmatsalar. I och med att man utökade sin kundkrets valde man att utöka den egna tillverkningen med en integrerad grossist- verksamhet inom kylt/fryst.
Med över 500 olika artiklar i sortimentlistan kan man erbjuda sina kunder allt från det välkända egna hantverksmässigt framtagna produkterna som Forbondekorven till exklusivt kött, vilt, fisk, fågel produkter från hela världen.
2005 firade Björk & Co 100 år. Idag med våra 119 år har vi visat att vi är ett företag som växer med sin tid!
|
|